5 tips om geld te besparen als student

Als student is het leven al duur genoeg, zeker nu je als student bij de start van je studie al direct begint met een forse schuld op te bouwen. Het is daarom geen slecht idee om na te denken hoe jij geld kunt besparen voor leuke dingen nu, een vakantie, rijbewijs of alvast voor je leven na de studie.

1.    Koop tweedehands

Kringlopen en vintage is helemaal hip en je kunt er super leuke spullen mee op doen maar ook op markten of marktplaats is veel te vinden waardoor jij eenvoudig geld kunt besparen. Kleding, studieboeken of interieur voor je studentenkamer alles is te vinden.

2.    Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Het eten; niet elke student is een sterrenchef maar door samen te eten kun je flink besparen in vergelijking met alleen te eten en te koken. Ook kun je denken aan eten voor meerdere dagen en meal prepping zodat je groter in kunt kopen en klaar bent voor meerdere dagen klaar of spullen bewaart voor later door ze in te vriezen. Boodschappen doe je het liefst zo laat mogelijk omdat er dan veel afgeprijsd wordt. Vergeet niet om ook eens op de lokale markt te kijken want verse producten zijn daar namelijk vaak goedkoper, én lekkerder.

3.    Houd overzicht op je abonnementen

Er is niets zo makkelijk als abonnementen toch? Behalve dat je er snel het overzicht op kwijtraakt en er automatisch veel geld van je rekening wordt gehaald. Zet al je abonnementen eens op een rijtje en wees kritisch op wat je écht nodig hebt. Een sim-only is namelijk veel goedkoper. Want is het echt nodig om een spotify premium account te hebben, een netflix account, én videoland en televisie plus internet af te sluiten naast je veel te grote mobiele telefoonabonnement?

4.    Vergeet je toeslagen en belasting niet

Ongelofelijk maar waar er zijn nog genoeg studenten die vergeten om huurtoeslag of zorgtoeslag aan te vragen. De belastingaangifte is nog zoiets en misschien nog wel erger. Je laat hierdoor toch serieus geld liggen terwijl je er recht op hebt. En een pro-tip: Je kan nog tot 5 jaar terug een belastingaangifte indienen, dus heb je gewerkt of krijg je door andere zaken nog belasting terug; indienen!

5.    Betaal niet te veel voor je kamer of studio

Betaal niet te veel huur! Deze kon niet ontbreken natuurlijk. 70% van de studenten betaalt nog steeds te veel huur. Ditzelfde geldt voor de servicekosten die vaak veel te hoog zijn terwijl wettelijk is vastgelegd dat de verhuurder hier geen winst op mag maken. Hier hoor je aan het eind van het jaar een dan ook een eindafrekening van te krijgen waarin de verhuurder moet laten zien wat hij heeft uitgegeven. Het te veel betaalde hoor je dan ook terug te krijgen. Daarnaast komen wij nog steeds tegen dat studenten bemiddelingskosten betaalt hebben terwijl dit strikt verboden is. Een slimme student maakt hier dus werk van want het gaat al snel om honderden tot duizenden euro’s die per jaar te veel betaalt worden.

 

Wat is jouw top tip om geld te besparen?