Strijden voor een eerlijke huurmarkt?

Ja dat is onze missie. Samen en voor de huurders willen wij werken aan een huurmarkt die eerlijk is, dat wil zeggen: waar de verhuurders zich gewoon aan de regels houden zoals die in de wet is vastgelegd. Dat vastgoedbazen of huisjesmelkers als Van Haga of Van Hooijdonk deze regels  niet volgen ligt namelijk niet aan de regels zelf, want die zijn over het algemeen vrij duidelijk. 

  • Bemiddelingskosten mogen niet,
  • Op servicekosten mag je geen winst maken
  • De huur is gebaseerd op een puntensysteem. 

Ons werk is eigenlijk precies het tegenovergestelde als dat van de belastingdienst: Leuker kunnen we het wél maken, maar makkelijker niet.

“Houdt dat dan in dat wanneer jullie goed werk doen jullie jezelf over bijvoorbeeld 5 jaar ‘out of business’ werken”? Werd mij vandaag nog gevraagd in een gesprek met een collega ondernemer. Ja, dat houdt het letterlijk in is het antwoord.

Hoewel, ik ben doorgaans erg positief ingesteld maar van wat ik tot nu toe tegengekomen ben met Betaal ik te veel huur stemt mij wel echt somber in wat dat betreft. Maar toch ja daar wil ik wel voor werken. Dat stukje rechtvaardigheid en eerlijkheid hoort bij ons en is wat wij nastreven. Want als samenleving jagen we studenten (en andere huurders) nu enorm op kosten en daarmee helaas ook veelvuldig in de schulden. Dat terwijl ze niet eens zoveel huur of servicekosten mogen betalen. Laatst ook weer een zaak waarbij één huurder in één jaar meer dan EUR 3.000,= te veel huur had betaald. Dat vind ik dus écht bizar. Daar komt bij dat we het niet over een prachtwoning hebben, nee gewoon een kamer in een huis met (ook nog) de nodige gebreken. 

Wij werken door, wij groeien door en hopelijk gaat die groei alleen maar doorzetten. Want alleen dan bereiken we de impact die ik graag wil. Voor nu is het strijden per zaak, kamer voor kamer. Samen, maar vooral, vóór de huurders werken aan een eerlijkere huurmarkt. 

Douwe