Huren in Utrecht was nog nooit zo duur

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Huurwebsite Pararius bracht deze week nieuwe cijfers over huurprijzen in het vierde kwartaal van 2018 naar buiten. Daaruit blijkt dat de huurprijzen in Utrecht met 13 procent gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. 

€17,21 per vierkante meter

Volgens de cijfers van Pararius betaalt een huurder in Utrecht gemiddeld maandelijks €17,21 per vierkante meter aan huur. Dat betekent dat een woning van zestig vierkante meter een gemiddelde huurprijs van €1.033,- heeft. De landelijk gemiddelde huurprijs is €16,- per vierkante meter, in Utrecht is dat dus meer. Het is voor het eerst dat de gemiddelde huurprijs in Utrecht boven de €17,- uitkomt.

De prijsstijging van het afgelopen kwartaal is een behoorlijke uitschieter in vergelijking met de andere drie kwartalen in 2018: de Utrechtse huurprijs steeg in het eerste kwartaal met 1,3 procent, in het tweede kwartaal met 2,3 procent en in het derde kwartaal met 4,3 procent.

Hoe komt dat?

Of er een verklaring is voor de gestegen huurprijzen in Utrecht? Volgens makelaar Toine ten Bouwhuys van Covers & Jonker Makelaars uit Utrecht, is onze stad zowel bij Nederlandse woningzoekers als expats in trek. Verder vertelt hij: “We zien tegenwoordig dat huurders in verhouding langere tijd in een huurwoning blijven wonen. De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen tijd ook hard gestegen dus woningzoekenden wachten vaak nog even met kopen en zien huren als een alternatief. (…)  Er staan steeds vaker meerdere huurders in de rij voor één beschikbare huurwoning. Ook expats geven aan dat ze langere tijd verblijven in een short stay hotel omdat ze niet eenvoudig een geschikte huurwoning kunnen vinden. Dit alles wijst erop dat er in de huidige markt meer vraag dan aanbod is.”

Bron: