Kamerleden willen af van tijdelijke huurcontracten in particuliere sector

Een huurverhoging kunnen en willen betalen, maar toch je huis uit worden gezet omdat je anders huurrechten krijgt en de verhuurder niet meer makkelijk van je afkan. Volgens de Woonbond overkomt het steeds meer huurders. Verschillende Kamerleden willen daarom van de in 2016 aangenomen huurwet af. "Tijdelijke huurcontracten hollen de rechten van huurders uit."

Debby de Wit was een huurder met een tijdelijk contract. "Begin februari kreeg ik een mail dat mijn huurcontract niet werd verlengd, en ik op zoek moest naar iets anders", vertelt de lerares, die van Hoorn naar Soest verhuisde voor haar baan in het speciaal onderwijs.

Inmiddels heeft De Wit een nieuwe huurwoning gevonden. Daarvoor moest ze wel uitwijken naar Utrecht, waar ze kleiner woont en driehonderd euro meer per maand betaalt. "En omdat ik daar ook borg moet afstaan en een halve maand dubbele huur betaal, kom ik in de financiële problemen. Maar ik ben al lang blij dat ik iets heb gevonden."

Contracten van twee jaar

Marcel Trip van de Woonbond krijgt per maand gemiddeld tien meldingen van huurders die hetzelfde overkomt. "Maar de verwachting is dat het er meer worden omdat nu de tijdelijke contracten aflopen die twee jaar geleden werden afgesloten."

Trip denkt bovendien dat maar een klein deel van de gedupeerden bij hem aanklopt. "Simpelweg omdat ze de Woonbond niet kennen, of omdat ze weten dat ze een tijdelijk contract tekenden en het als logisch ervaren als het afloopt.

Bron: