Studentenkamers: Deventer goedkoopst, Amsterdam het duurst

Wonen in de stad wordt steeds duurder voor studenten. Het verschil in kosten per stad is onderzocht.

Dezelfde kamer, drie verschillende prijzen: 340, 442 en 578 euro. Het verschil: de stad. Deventer is het goedkoopst per vierkante meter: 20 euro. In Eindhoven betaal je 26 euro en Amsterdam spant de kroon: 34 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting die vandaag is gepubliceerd.

De verschillen worden goed zichtbaar als je rekent met een gemiddelde kamer. Voor 17 vierkante meter is het verschil tussen Deventer en Amsterdam 238 euro. 

Gemiddeld waren alle uitwonende hbo- en wo-studenten 500 euro kwijt aan woonlasten, een tientje meer dan vorig jaar. De woonlasten in Amsterdam, Den Haag en Haarlem liggen hoger dan gemiddeld: zo rond de 600 euro per maand.

In Ede, Enschede en Wageningen is het juist goedkoop wonen. Daar ben je met zo'n 400 euro al klaar. Dat scheelt behoorlijk. Want bijna de helft van het inkomen van studenten gaat op aan woonlasten.

Door de invoering van het leenstelsel zijn volgens het onderzoek meer studenten thuis blijven wonen dan voorheen. Het aandeel uitwonenden is de afgelopen drie jaar gedaald van 53 naar 48 procent. Vrouwen gaan nog steeds eerder het huis uit dan mannen. 55 procent van de vrouwelijke studenten woont op zichzelf tegenover 48 procent van de mannen.

Bron: