Tekort aan studentenwoningen blijft stijgen

In Nederland hebben we een groot probleem door het tekort aan studentenwoningen. En dan zijn ze ook nog eens te duur.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is er nu al een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen. De LSVb zegt dat het voor studenten "bijna onmogelijk" is om een kamer te krijgen.

"Als ze al een kamer kunnen vinden, is deze vaak onbetaalbaar. Daarom moeten er studentenwoningen worden bijgebouwd", aldus de studentenvakbond. 

Volgens het kenniscentrum voor studentenhuisvesting (Kences) neemt het aantal internationale studenten in Nederland de komende acht jaar met zo'n 32.000 toe, ofwel met meer dan 30 procent. Delft en Wageningen zijn het meest populair onder studenten uit het buitenland. Daarom moet er vooral in deze steden meer bijgebouwd worden, vindt Kences.

De LSVb vindt dat onderwijsinstellingen en woningcorporaties er rekening mee moeten houden dat steeds meer internationale studenten gedurende hun hele studie in Nederland blijven. "Tijdelijke contracten en vormen van short stay helpen daardoor deze doelgroep maar tijdelijk, na een jaar moeten ze hun kamer uit."

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft (51 procent) van de thuiswonende en drie kwart (76 procent) van de uitwonende Nederlandse studenten een studieschuld heeft opgebouwd van gemiddeld respectievelijk 8.400 en 17.300 euro.

Bron: