Wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?

De Amerikanen komen, of anders wel de Duitsers of de Zweden, maar vergeet ook de Aziatische investeerders niet die Nederland in rap tempo opkopen. Dit voorjaar stelde de SP in de Tweede Kamer nog vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de opmars van het bedrijf Blackstone, dat toen net voor 200 miljoen euro aan Nederlandse huurwoningen had gekocht. Of de minister ook een moreel oordeel over deze Amerikaanse praktijken kon geven.

Als er geen zorgen zijn over de buitenlandse investeerders, dan gaat het wel over de grote Nederlandse vastgoedhandelaren. De pandjesbazen, huisjesmelkers en stenenschuivers door wie de huurprijzen in grote steden tot enorme hoogte zijn gestegen. En dan zijn er nog de kleine beleggers; de ‘gewone’ mensen die hun spaargeld in een extra woning steken en die verhuren. Een groep die langzaam oprukt, concludeerden het CBS en het kadaster onlangs nog.

Al die ontwikkelingen leveren een eenvoudige vraag op: van wie is Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen van het land? Die vraag legde de Volkskrant voor aan onder andere het kadaster. We sorteerden de overvloed aan bv’s en ‘natuurlijke personen’, maakten optelsommen van vastgoedbedrijfjes per eigenaar, spitten jaarverslagen door en spraken met vastgoedkenners.

Bekijk hieronder het onderzoek