Ik ben student en ik wil mijn huur verlagen, kan dat?

We kennen het allemaal, absurde huurprijzen voor kamers waar je je kont nog niet in kunt keren. Abnormaal toch? Gelukkig kan hier iets aan gedaan worden. Als student kun je namelijk je te veel betaalde huur terugvorderen. Niet alleen je huur, maar ook je te veel betaalde servicekosten, bemiddelingskosten en borg kun je terugvorderen. Hoe gaaf is dat? In deze blog lees jij alles over hoe jij als student jouw huur kan verlagen zodat je een eerlijke huurprijs gaat betalen!

Stap 1: hoe bereken ik mijn huurprijs?

Om te weten of je aanspraak maakt op het verlagen van je huur, is het handig om te weten of je te veel huur betaalt of niet. Weet je nog niet of je te veel betaalt? Maak dan hier een berekening. Als uit deze berekening blijkt dat jouw huurbaas niet helemaal eerlijk is geweest met de huurprijs, dan heb jij het recht als student om geld terug te vorderen. Dit geldt overigens niet alleen voor de huur, maar ook voor de servicekosten, bemiddelingskosten en de borg. Ook deze kun je in veel gevallen terugvorderen.

Stap 2: Ik betaal te veel huur en ik wil dit verlagen, wat is de volgende stap?

Oké! Je hebt je huur gecheckt en het blijkt dat jij al maandenlang te veel huur hebt betaald. En nu? Naar aanleiding van het invullen van de berekening neemt een medewerker van Betaalikteveelhuur.nl contact met jou op door middel van een WhatsApp bericht. Ook jij kunt contact opnemen met de organisatie. In dit bericht zul je gevraagd worden of er een mogelijkheid is om een afspraak te maken voor het opmeten van je kamer of studio. Na het maken van een afspraak komt er een werknemer langs om kosteloos jouw kamer op te meten. Dit zal hooguit 30 minuten in beslag nemen. Natuurlijk ben jij niet de enige student die te veel huur betaalt en dit wil terugvorderen. Na het meten van je kamer moet er nog een nacalculatie worden gedaan. Uit deze nacalculatie wordt exact duidelijk hoeveel huur jij te veel hebt betaald en hoeveel jij terug moet krijgen! Binnen vijf werkdagen zul jij hier via WhatsApp een terugkoppeling over ontvangen.

Stap 3: hoge huurprijs aanvechten doe je zo!

Dat is fijn, je gaat binnenkort minder huur betalen! Nadat jij een terugkoppeling hebt gekregen, stuurt Betaalikteveelhuur.nl een brief naar jouw verhuurder met de vraag of hij of zij de huur wil verlagen en of de te veel betaalde huur terug op de rekening wordt gestort. In sommige gevallen zegt de verhuurder direct ja. Dan heb jij als student mazzel en betaal je binnen no-time een eerlijke huurprijs.

Natuurlijk zijn er ook verhuurders die koppig zijn en menen dat jij niet te veel huur betaalt. Als de verhuurder ervoor kiest om niet jouw geld terug te geven, dan gaat Betaalikteveelhuur.nl voor jou een brief sturen naar de Huurcommissie. Deze zal een onderzoek starten en kijken wie gelijk heeft. Ook de Huurcommissie stuurt iemand langs om jouw kamer op te meten. Als uit dit onderzoek blijkt dat je inderdaad te veel huur hebt betaald voor jouw kamer of studio, dan komt de Huurcommissie met een uitspraak over jouw huur. Deze is volgens de wet bindend. Dit betekent dat de verhuurder jouw maandelijkse huur moet verlagen.

Stap 4: tijd voor een feestje!

Nadat de Huurcommissie een uitspraak heeft gedaan, weet jij in ieder geval zeker dat jij je te veel betaalde huur terugkrijgt. Geen oneerlijke huurprijzen meer voor jou en je kamergenoten. Dit betekent dat jij uiteindelijk 70 procent van de te veel betaalde huur op je rekening teruggestort krijgt. Gedurende het proces betaal jij dus helemaal niks. Zelfs de kosten voor de Huurcommissie hoef jij niet te betalen. En dat is wat wij doen, No Cure No Pay!

Yes! Je weet nu wat je moet doen bij een te hoge huurprijs. Hoe zit dat eigenlijk bij servicekosten, bemiddelingskosten en borg? Lees hier meer over deze kosten en hoe je dit kunt terugvorderen!